Praktijk Anne-marij Pasma

voetreflexologie, healing en life coaching

Hooggevoeligheid: van klacht naar kracht

De term hooggevoeligheid staat voor een verzameling van karaktereigenschappen die mensen hebben die gevoelig en sensitief zijn. Eén op de vijf personen blijkt sensitief te zijn. 

Hooggevoeligheid is geen ziekte maar het is een karaktereigenschap waarmee men wordt geboren. Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust. Hooggevoelige mensen hebben een zenuwstelsel dat uitgesproken gevoelig is voor stimulansen en prikkels.

Hooggevoelige mensen (HSP) vinden het vaak moeilijk de grote hoeveelheid dagelijkse prikkels te verwerken. Het lichaam heeft daardoor meer energie nodig om dit te verwerken. Dit gebeurt vaak zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Daardoor lopen zij het risico eerder oververmoeid of in een burn-out te raken. HSP kan sterk van invloed zijn op hun werk, persoonlijke leven en intieme relaties. Zij moeten ermee leren omgaan. HSP-ers zijn bovengemiddeld gevoelig voor harde geluiden, fel licht, stemmingen van anderen, gedrang van mensenmassa’s enz.

HSP-ers zijn fijnbesnaard. Zij zijn in staat subtiele nuances uit hun omgeving op te vangen. Ze hebben een gave waardoor zij meer en intenser kunnen waarnemen dan anderen en voelen eerder aan wanneer iets niet klopt.

Behandelingen

Tijdens behandelingen gaan we op zoek naar het antwoord op een vraag of probleem. De vraagstelling kan betrekking hebben op zowel zakelijke als persoonlijke omstandigheden.
We kunnen bv. naar deze vragen kijken:

Ontdekken of je een HSP bent.
Leren luisteren naar je gevoelens en je lichaam.
Te leren aarden
Goed communiceren over hoe je in elkaar steekt en wat je nodig hebt.

De sleutel zit volgens ons in het aarden, grenzen stellen en innerlijke kracht ontwikkelen.

Aarden kan op verschillende manieren worden aangepakt, door middel van grenzen te leren stellen, sporten, wandelen, tuinieren en massage.
Goed geaard zijn geeft een gevoel van rust en stabiliteit in lichaam en geest.
Vanuit een aanvullende holistische aanpak wordt er gewerkt om de sensitieve weerbaarheid te versterken, met o.a. hulp van bloesems- remedies, visualisatie oefeningen , massages en coaching.
Als hoogsensitiviteit gelijk opgaat met een hoge sensitieve weerbaarheid kan dit een extra positieve dimensie aan je leven toevoegen.
Bij volwassenen kan hooggevoeligheid leiden tot meer stress (eventueel burn-out vermoeidheid, angsten en overgevoeligheid).

Bij kinderen uit hooggevoeligheid zich vaak op andere manieren, in ongewenst gedrag thuis of op school, of in fysieke klachten
HSP is een bekend gegeven binnen deze praktijk, door mijn eigen hooggevoeligheid. Ik ken de mooie ervaringen, maar ook zeker de valkuilen.