Praktijk Anne-marij Pasma

voetreflexologie, healing en life coaching

Over Anne-marij Pasma

Weer met beide voeten op de grond

Voor mij zijn de voeten het aangrijpingspunt van herstel geworden en gebleven. Zonder voeten kun je immers niet lopen, niet springen, niet dansen en ook niet sporten;  je voeten onderhouden het contact met de grond. Ik zet mensen graag weer met beide voeten op de grond  in de richting van het herstel.

Gezondheidszorg en hulpverlening

Voordat ik met mijn praktijk startte in 2007, heb ik jaren gewerkt in de reguliere gezondheidszorg en in de hulpverlening.  Ik ben BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-geregistreerd Z-verpleegkundige (niet praktiserend) en heb meerdere jaren met veel plezier gewerkt in een groot woon- en behandelcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Wat ik daar vooral heb geleerd is het omgaan met veel verschillende mensen en hun problematiek. Ook heb ik mijn empathisch vermogen leren gebruiken.

Verdieping

Omdat ik voor mijn eigen ontwikkeling verder op zoek was naar verdieping en verbreding, ben ik de hbo-opleiding  Maatschappelijk Werk  gaan volgen. Na het afstuderen ben ik gaan werken als hulpverleenster in een crisisopvangcentrum. Mijn taak was om samen met cliënten te werken aan een oplossing zodat zij hun leven weer op de rit kregen. Ook was ons doel om hen hun eigen mogelijkheden te leren gebruiken en te ontwikkelen.

Ik vond het werk erg interessant. Wel merkte ik dat de combinatie met het opvoeden van mijn kinderen (na de geboorte van mijn oudste zoon) een uitdaging was door de hoge werkdruk en de onregelmatige werktijden.
 

Eigen ervaring

Door dit stressvolle werk kreeg ik gezondheidsklachten en ben toen gestopt met mijn werk.  Ik was  in staat om mijn eigen hersteltijd en opvoeding van mijn zonen te combineren. In de periode van mijn eigen hersteltijd ben ik op zoek gegaan naar een natuurlijke manier van herstel van het lichaam en de geest. In die tijd heb ik zelf ervaring opgedaan met acupunctuur, bio-energetica en reflexologie. Ik merkte dat dit goede resultaten voor mij opleverde. 

Dat was het startpunt van de voorbereidingen voor mijn eigen praktijk. Doordat ik merkte dat deze aanpak werkte en ik daar goed mee was geholpen, wilde ik daar ook mensen mee kunnen helpen. Om me meer te oriënteren,  startte ik met de pedicure-opleiding (voormalig instituut E.N.A.Ch. in Nijmegen)  en de driejarige voetreflexzonetherapie (Sonnevelt Opleidingen in Zaltbommel).
 

Eerste stappen op nieuwe weg

Door al deze ervaringen en keuzes in de afgelopen jaren, heb ik gemerkt dat ik zelf een heel proces heb doorlopen. Daar haal ik ook mijn voldoening uit als ik anderen een stukje op weg kan helpen en een begin kan maken met de eerste stappen op een nieuwe weg, een stukje met iemand mee mag wandelen of misschien ze zelf kan laten finishen bij hun einddoel.

Zonder voeten kun je niet lopen, niet springen, niet dansen en ook niet sporten want je voeten onderhouden het contact met de grond.